Lepet pisang

Ok malam ni saya nak share Resepi pulut dakap orang tua dulu2 buat Baha baha yg diperlu kan Beras pulut 1kg Santan pekat 500gm Air 1 gelas Gula dua cawan Garam halus 3 sudu kecik Daun pisang yg hijau Pisang tanduk Pisang kebatu pun boleh Pisang nipah pun boleh Pisang kelat siam atau kelat lega pun boleh Tali ropia Atau pun tali getah.saya guna tali ropia sebab ikut cara orang tua dulu2 Cara cara nya Basuh beras pulut rendam dalam air selama 3 jam kemudiam kukus pulut sampai naik wap Kemudiam masak santan gula garam sampai mendidih kemudiam tutup api angkat periuk santan letak kat bewah ambil pulut yg telah di kukus takdi buh dalam periuk santan kacau sampai sebati kemudiam panas kan atas api semula kacau sampai nampak keluar minyak sikit2 kemudiam ambil daun pisang letak kan pulut dn pisang tutupkan dengan pulut balut2 kemudiam ikat dengan tali ropia atau pun tali getah Dah siap boleh lah kukus atau pun rebus Selamat mencuba Credit : Azura Yusoff

Postingan populer dari blog ini

Ote ote

Tape singkong

Sosis solo