Lupis
Sempena bulan puasa ni sy nk share resepi KUIH LAPIS yg confirm menjadi
KUIH LAPIS ROS
*2cwn tpg beras
*1/2 cwn tpg gandum
*1/2 cwn tpg jagung
*1 cwn gula pasir (blh kurangkan ikut suka)
*1 cwn santan pekat (kotak) blh letak lebih jika suka
*3 cwn air
*1 sk garam
sedikit sirap ros (utk warna)
Cara2 :
1. Panaskan pengukus & loyang. (sapu minyak pd loyang)
2. Satukan semua bahan yg btanda *
3. Tapiskan adunan & bahagikan pada 2 bahagian.
4. 1 bahagian dbiarkan putih & 1 bahagian lg dicampur dgn sirap ros (ikut warna yg kita suka).
5. Tuang bahagian putih dulu, kukus dlm 5 min, kemudian tuang bahagian ros pula selama 5 min. ulang langkah yg sama bselang seli shingga habis.
6. Utk lapisan terakhir kena kukus lebih lama dlm 15 min.
7. Sejukkan dulu sebelum potong.. Selamat mencuba.
Tips utk kuih tahan lebih lama : Masak adunan atas api dulu sblm mula mgukus, suam2 shj.
SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA MUSLIMIN