Mie hongkong

MI AYAM ALA HONG KONG Mudah disediakan dan rasa memang gerenti sedap. Lebih penting lagi semua orang boleh makan. BAHAN-BAHAN: 300gm mi kuning | cuci dan tos 2 pokok daun bawang | hiris 3-4 cm panjang 2 pokok sawi Phat Choi | hiris memanjang 4 biji cili padi | titik Garam secukup rasa Minyak masak secukupnya | untuk menumis PERAPAN AYAM: 200gm isi dada ayam | hiris nipis kecil 2 sudu makan sos tiram 1 sudu makan minyak bijan 1/2 sudu teh serbuk lada hitam 1 sudu teh tepung jagung BAHAN SOS: 1 sudu makan air 1 sudu makan sos tiram 1 sudu makan sos cili 2 sudu makan kicap BAHAN SUP: 1 mangkuk air rebusan ayam 1 kiub pati ayam 1 hirisan halia 1 biji bawang putih | titik Garam secukup rasa Sedikit hirisan daun bawang CARA MEMASAK: Campurkan hirisan ayam bersama bahan perapan, gaul rata. Perapkan sekurang-kurangnya 15 minit (lebih lama lebih sedap). Sementara itu, campurkan semua bahan sos, kacau rata, ketepikan. Untuk kuah sup air rebusan ayam tadi dipanaskan, campurkan bawang titik, hirisan halia, pati ayam dan perasakan dengan garam jika perlu. Setelah mendidih, tutup api dan tuangkan dalam mangkuk dan taburkan daun bawang. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan ayam yang telah diperap tadi seketika (tidak perlu garing). Angkat dan ketepikan. Tambah sedikit minyak lagi dalam kuali yang sama, lalu tumiskan bawang putih hingga kekuningan dan wangi. Kemudian masukkan mi kuning, gaul rata dan tuangkan bahan sos. Kacau rata, masukkan Phat Choy dan ayam yang telah ditumis Kacau supaya sos sebati dengan mi. Tutup api dan masukkan daun bawang, gaul rata. Hidangkan bersama kuah sup yang telah disediakan tadi. #majalahrasa #rasashare #masak #resepi #foodporn #miayam

Postingan populer dari blog ini

semur jengkol

Lepet

telor balado