ento ento kacang

VADAI πŸƒ Ada Yang Suka ? Bila kite beli selalunya terlebih perasa, kan Jom Buat Sendiri πŸ’• Nak Resepi ? Ada Ni ☺️ BAHAN-BAHAN: Kacang dhal – 400gm 1 biji bawang merah – potong dadu 1 sudu makan jintan manis 2-3 tangkai cili kering – potong kecil 3 tangkai daun kari – potong kecil Garam, gula dan perasa secukupnya CARA : 1. Bersihkan kacang dhal dan rendam selama 3 jam. 2. Ambil segenggam kacang dhal dan ketepikan. Selebihnya, kisar dengan sedikit air hingga hancur. 3. Toskan airnya kemudian bolehlah digaul bersama bahan-bahan lain ( bawang merah, jintan, cili kering, daun kari dan kacang dhal yang diasingkan tadi.) 4. Perasakan dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya. 5. Biarkan adunan selama 1 jam. 6. Panaskan minyak dan goreng adunan vadai tadi hingga garing dan kekuningan. 7. Angkat, toskan dan sedia untuk dinikmati. Kredit : Ana Shafia Aishah

Postingan populer dari blog ini

semur jengkol

Lepet

telor balado