Oseng sayur daging
Kwa chai pui with XO Sauce. Mom in law’s recipe. Always the best. Pakai sisa siobak yang dibuat kemarin untuk masak menu ini. #kwachaipui #kwachaipuisiobak #homecooked #homecooking #lovecooking #likecooking #masakansendiri #nonhalal BAHAN : - Sawi pahit 1 ikat. Biasanya 1 ikat beberapa batang. Ini sawi pahit yang besar ya maksud saya. Jika yang kecil beli 2-3 ikat aja. Dipotong-potong - Jahe 1 jempol. Digeplek. - Bawang putih 3 siung. Cincang. - Ebi 1 sdm. Direndam supaya lunak. - Siobak (roasted pork belly) sesuai selera. Dipotong agak kecil. - Lap ciong (chinese sausage) 1 - 2 batang sesuai selera. Diiris miring. - Beras 1 gelas plastik. - Air 1 1/4 gelas plastik. Pakai gelas plastik yang untuk ukur beras. - Saus tiram 3 sdm. - Kecap asin 1 sdm. - Kecap manis 2 sdm. - Merica 1/2 sdt. - Minyak wijen secukupnya. CARANYA : - Tumis bawang putih dan jahe dengan minyak wijen sampai harum. Masukkan ebi dan tumis agak lama sampai kering. - Masukkan siobak dan lap chiong. Aduk-aduk sampai harumnya keluar. - Masukkan sawi pahit. Aduk rata. - Tuangkan beras ke dalamnya. Beri merica, kecap asin, kecap manis dan saus tiram. Aduk sebentar. Lalu tuangkan air ke dalamnya. Aduk sampai mengering airnya. - Angkat dan taruh di kukusan. Kukus selama 20-25 menit. - Siap dihidangkan dengan xo sauce dan cabe rawit. - Bila minyak wijen kurang, boleh ditambahin setelah nasi matang tapi masih panas-panas, langsung tuangkan sedikit minyak wijen. - Ingat tes rasa, bila kurang masih boleh tambah bumbu selagi nasi panas. NB: Bila pake rice cooker, setelah ditumis berasnya dan dibumbui, masukkan ke rice cooker dan tuangkan air ke dalamnya. Masak seperti biasanya dengan menggunakan rice cooker.