Sosis,hong kian
Homemade Leng Hong Kian. Open the fridge, still left stock of leng hong kian. Quicker fried them and made the sauce. 16 pcs of leng hong kian were finished by both of us (me and my girl)π±. Will get more kg tomorrow..ππ. #lenghongkian #homemade #masakanrumahan #sukamasak #doyanmasak BAHAN : - Udang kupas 250gr - Daging ayam (dada) 125 gr - Bawang putih 3-4 siung, tergantung besar kecilnya bawang. - Telur 1 butir - Tepung kanji 4 sdm. - Merica 1/2 sdt. - Garam 1/2 sdt - Fish sauce 1 sdm. - Gula 1/2 sdm. - Wijen putih secukupnya. Wijen digonseng di teflon dengan api kecil sekitar 5 menit. Saus putih : - Mayonaise 3 sdm. - Susu kental manis 1 - 1,5 sdm. Ada yang suka lebih manis jadi tergantung selera. Dicampur bahannya dan diaduk rata. CARANYA : - Blender udang, daging ayam dan bawang putih. Tambahkan telur dan tepung kanji. Blender halus. - Beri merica, garam, fish sauce dan gula. Aduk rata. - Coba goreng sedikit untuk tes rasa. Bila kurang, boleh dibumbui lagi. - Bila sudah cocok rasa, simpan adonan ke dalam kulkas yang untuk es dengan keadaan tertutup. Dapat dimasukkan ke kantong plastik transparan atau kotak plastik. Simpan kira-kira 1-2 jam. Bila bermalam, lebih bagus hasilnya lebih kenyal. - Keluarkan dari kulkas. Tunggu adonan mencair, baru dibentuk memanjang dan goreng di minyak panas sampai kekuningan. Saya memakai sendok untuk membuat bentuk, tidak pakai tangan. Sila review di igtv saya bagaimana cara membentuknya. - Baluri leng hong kien dengan saus putih lalu ditaburi wijen yang sudah digonseng. Sila review di video igtv saya. - Siap disantap dengan sambal botol.